>Redaktørmusiker - Mogens Wenzel Andreasen<

Mogens Wenzel Andreasen blev for alvor kendt i den danske offentlighed, da han deltog i den interskandinaviske musikquiz Kontrapunkt. I bogen fortæller han om sin uddannelse til lærer på Frederiksberg Seminarium, sin faglærereksamen og sin cand. pæd. uddannelse i musik.

Han er en mand, der har brugt sin uddannelse på mange områder: Han har været amatørmusiker, akkompagnatør, lærer, redaktør, foredragsholder, romanforfatter og forfatter til fagbøger. Generelt må man karakterisere ham som en glimrende popularisator. Man behøver bare sammenligne hans Operafører med Gerhard Schepelerns Operabogen.

Måske rammer Politikens forlagsredaktør Johannes Ravn plet, da han mener, at Mogens Wenzel Andreasen skal skrive forlagets introduktion til klassisk musik, men at han ved sin side skal have et godt og velrenommeret navn inden for musikken. Han er bange for anmeldernes reaktion: De kan ikke lide dig?, siger han, og det havde han ret i, konkluderer Wenzel Andreasen, der mener, at anmeldernes uvilje skyldes, at han ikke har den rette uddannelse: Universitetsuddannelse.

Han fortæller gerne og noget selvoptaget om sin deltagelse i Kontrapunkt og afslører også, at selv om deltagerne havde svaret på rede hånd, var det vigtigt, at de lod, som om de langsomt konkluderede sig frem til det rette svar. Programmets underholdningsmæssige side skulle også tilgodeses.

En af Mogens Wenzel Andreasens tidligere elever fra Thorvaldsenskolen er den tidligere skuespiller på Aalborg Teater Finn Arvé, i dag katolsk præst i Sønderborg. Når Wenzel Andreasen anfører, at arbejdet som skuespiller på Aalborg Teater begyndte at gå ham på, da han mest blev benyttet til skurkeroller, må det bero på en fejltolkning af hans roller: Finn Arvé havde både komiske roller og karakterroller, og jeg har i min oversigt over hans roller svært ved overhovedet at finde en skurkerolle.

Mogens Wenzel Andreasen er en glimrende fortæller og skribent. Sproget flyder glat og let fra hans pen, også når han veloplagt og anekdotefyldt fortæller om sit møde med store komponistnavne som Svend Erik Tarp, Herman D. Koppel og frem for alt Niels Viggo Bentzon.